L.S.V. Minerva - Nieuws details

Plantijnlezing

  • 11-04-2016 


Plantijnlezing

Plantijnlezing 2016 - Geen tijd voor revolutie. Een Leidse blik op de diplomatie
Op donderdag 12 mei 2016 om 15.00 uur vindt op Sociëteit Minerva de tweede Plantijnlezing plaats. De lezing heeft twee bijzondere sprekers uit het reünistenbestand van LSV Minerva: dr Flip de Heer en mr Frank Majoor. Beiden waren in hun loopbaan secretaris-generaal van BZ, al was De Heer een echte bilateralist en had Majoor een multilaterale carrière. Na hun blik op diplomatie is ruimte voor discussie. Deze wordt gevoerd volgens de Chatham House Rule zodat men vrijuit kan spreken. De lezing is bedoeld voor studenten, reünisten en overige belangstellenden. De toegang is gratis, aanmelden verplicht: bibliotheek@lsvminerva.nl

Tentoonstelling: Rechtsherstel onder de vleugels van Swane
Vooraf aan de lezing wordt in de bibliotheek van Sociëteit Minerva de tentoonstelling Rechtsherstel onder de vleugels van Swane geopend. Erelid Hein Swane heeft zich vanaf zijn afstuderen in 1948 ingezet voor het rechtsherstel van Sociëteit Minerva aangaande de liquidatie door de Duitse bezetter en de geleden schade. Na jaren procederen, wist hij in 1954 het rechtsherstel tot een goed eind te brengen en kreeg de Sociëteit een schadevergoeding van 100.000 gulden. Naar aanleiding van zijn overlijden in mei 2015 heeft de Commissie voor het Archief en het Museum een tentoonstelling over de bijzondere prestatie van dit waardevol erelid ingericht in de Bibliotheek. De tentoonstelling wordt geopend door Swane’s dochter Annebeth Wilton-Swane. De tentoonstelling in de Bibliotheek is tot en met 24 juni dagelijks toegankelijk tussen 17 en 19 uur.

Sprekers
Flip de Heer, reünist van Minerva, is na een lange carrière bij het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds een paar maanden met pensioen. Hij werkte als ambassadeur onder andere in Peking, Hongkong, Tokio en Stockholm. Tevens is hij een aantal jaar werkzaam geweest als algemeen secretaris van Koningin Beatrix. Met deze ruime ervaring kan de Heer als een oud Leidenaar een goede blik geven op de diplomatie. Frank Majoor, eveneens reünist, studeerde rechten en volgde een opleiding voor de buitenlandse dienst. Vanaf 1977 vervulde hij diplomatieke functies in Tanzania, West-Duitsland, Nederland en New York. In tegenstelling tot zijn opvolger de Heer, werkte hij niet alleen op ambassades, maar ook bij multilaterale instellingen zoals de NAVO, Verenigde Naties en de EU. Hij eindigde zijn loopbaan als hoofd van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging bij de NAVO.  

Plantijn
De Plantijnlezing die dit jaar voor de tweede maal wordt gehouden, heeft niet zoals vorig jaar een directe connectie met Christoffel Plantijn. Het thema sluit echter wel aan op de situatie waar Plantijn zich in bevond; hij kreeg te maken met de Nederlandse diplomatie toen hij gedwongen naar Nederland vertrok. De eerste Plantijnlezing werd speciaal georganiseerd in verband met de renovatie van de Plantijnsteen in 2015. Deze steen in de Vrouwensteeg is in 1965 geplaatst om Plantijn en zijn opvolgers te eren.  Plantijn was in de 16e eeuw een vooraanstaande boekdrukker in Antwerpen. Onder zijn leiding werden in de grootste drukkerij ter wereld in vijf jaar zo’n 260 publicaties gedrukt. Toch werd Plantijn in 1582 gedwongen naar Nederland te vertrekken voor het steeds strenger wordende toezicht op de drukpers. Plantijn kwam in Leiden terecht op de Breestraat daar waar nu Sociëteit Minerva is gevestigd. Als universiteitsdrukker vestigde hij in Leiden de eerste wetenschappelijke uitgeverij en boekhandel van Nederland.

Voor in de agenda:
Donderdag 12 mei 2016, aanvang 15.00 uur
Plantijnlezing 2016: Geen tijd voor revolutie. Een Leidse blik op de diplomatie, door Flip de Heer en Frank Majoor. Opening Tentoonstelling Rechtsherstel onder de vleugels van Swane door Annebeth Wilton-Swane (geopend op werkdagen tussen 17 en 19 uur, t/m 24 juni)
Sociëteit Minerva, Breestraat 50, Leiden
Aanmelden: bibliotheek@lsvminerva.nl   gratis entree