Lid worden van Minerva?

Je bent natuurlijk hartstikke benieuwd hoe een eerste jaar als Lid van Minerva eruit ziet! Lees hieronder een aantal verhalen van Minerva Leden waarin zij hun ervaringen vertellen. 
(Bron: www.minerva-elcid.nl)

Daaronder zie je een overzicht van de grote evenementen in je eerste jaar.

Mark over Traditie

Voordat ik ging studeren zei het woord ´traditie´ mij niet zoveel. De enige tradities die ik kende waren het vieren van pakjesavond met mijn ouders en het jaarlijkse etentje met mijn familie tijdens kerst.
Vlak na de kennismakingstijd vorm je volgens traditie een jaarclub met 15 jongens of meisjes uit jouw jaar. Omdat je de mensen uit je club pas een paar weken kent organiseert de vereniging hierna allerlei activiteiten om elkaar beter te leren kennen.
Als de studie dit toelaat borrelen we bij Minerva iedere maandag en woensdag op ‘de Tent’. De jongens doen dit volgens traditie in jasje/dasje. Omdat je zeker in het begin van het jaar veel tijd kwijt bent aan je studie is het fijn dat je op deze twee dagen je clubgenoten spreekt.
Het Sempre-gala is traditiegetrouw het eerste grote feest wat voorbijkomt. Dit is het gala waarbij de mannen de vrouwen meevragen. Voor de eerstejaars begint het feest een dagje eerder dan voor de rest van de leden. Zij maken namelijk al de dag voor Sempre een uitje met hun jaarclub en dates. De dag van het gala zelf gaan ze eerst met hun club en dates eten waarna ze in rokkostuum naar het feest gaan.
Ik vond Sempre één van de leukste dingen uit mijn eerste jaar. Het is het eerste uitje dat je als club gezamenlijk maakt en je leert je clubgenoten dan ook meteen een stuk beter kennen.
Een ander traditioneel feest is het Sine Regno-feest. ‘Sine Regno’ betekent ‘zonder bestuur’ en tijdens dit vier dagen durende feest neemt de Sine Regnocommissie de taken van het bestuur over.
Eerstejaars clubs krijgen allemaal een plek binnen de sociëteit waar zij hun eigen bar mogen bouwen. Met deze bar als middelpunt van jouw Sine Regno vier je dit enorme feest met je club. In mijn eerste jaar mochten wij een hele zaal zelf inrichten omdat onze bar de enige in die zaal was. Het thema van de zaal was après ski en we mochten zelf de muziek regelen. Het is een schitterend feest geworden. Vier dagen lang stond iedereen te springen op top nummers als ‘Wir sind die Hollander’ en ‘Anton aus Tirol’.
Natuurlijk zijn dit niet de enige tradities die Minerva rijk is. Zo zijn er jaarlijks nog verschillende andere feesten en iedere 5 jaar wordt het lustrum gevierd. Afgelopen jaar was het 200-jarig lustrum en dit is dan ook groots gevierd.
In mijn tijd bij Minerva heb ik geleerd dat tradities veel meer zijn dan de jaarlijkse familiepuntjes. De traditionele feesten en gebruiken op Minerva zijn niet alleen heel leuk maar zorgen er ook voor dat je heel snel een geweldige band met je clubgenoten hebt.
Mark Smeets

Sophie over Creativiteit

Al voordat ik lid werd bij Minerva was muziek erg belangrijk voor me. Ik wilde dus graag ergens lid worden waar ik nog steeds bezig kon blijven met muziek. Bij het kiezen van een vereniging tijdens de EL CID-week hing mijn keuze dan ook gedeeltelijk af van de mogelijkheden die de verenigingen boden om door te gaan met het maken van muziek. De keuze was snel gemaakt nadat ik bij Minerva langs was geweest. De mogelijkheden die Minerva te bieden heeft om je creativiteit te tonen zijn enorm.
Halverwege mijn eerste jaar ben ik gevraagd om mee te spelen in de huisband van Minerva, de Minerva Music Machine (MMM). We spelen veel cover-nummers maar schrijven ook onze eigen liedjes. Ik speel zelf saxofoon in deze band en ik heb het heel erg naar mijn zin! Naast repetities, optredens en jamsessies is het ook erg leuk en leerzaam om met een groep samen te werken. Voor optredens gaan we vaak samen eten en na afloop drinken we altijd een biertje.
Een leuke afwisseling van optredens op de Tent (onze sociëteit) is het Intercorporaal Songfestival. Dit is een avond waarop de huisbandjes van alle corpora uit heel Nederland met elkaar de strijd aan gaan. Op deze avond speelt iedere band een aantal covernummers en iedere band speelt een zelfgeschreven nummer. In 2012 heeft de MMM gewonnen en daarom vond het Intercorporaal Songfestival in 2013 plaats in Leiden! Samen met 5 anderen mocht ik dit waanzinnige evenement organiseren. Er moest van alles geregeld worden, promotie, het opnemen van de zelfgeschreven nummers, contact met de bands, artiesten voor het feest na de bandjeswedstrijd en sponsors. We hebben een aantal maanden keihard gewerkt om de avond tot een groot succes te maken en dat is gelukt! De winnaar van de avond had een lekkere meezinger geschreven en het feest na afloop met vette DJ’s was meer dan geslaagd. Het organiseren van deze avond was voor mij dubbel leuk, omdat ik ook mee mocht spelen in de MMM. Het leuke aan de MMM is ook dat er ieder jaar weer nieuwe mensen en dus nieuwe talenten bij komen. Dus wie weet, speel jij volgend jaar mee met de MMM!

Conrad over Zelfontplooiing

Voor velen is de overgang van scholier naar student een turbulente ervaring. Je laat al je zekerheden achter je en neemt een sprong in het diepe. Zo ook voor mij toen ik vier jaar geleden in Leiden ging studeren. Ik zat ineens in een onbekende stad waar ik niemand kende en waar ik de weg niet wist. Bovendien had ik geen idee van hoe mijn studie in elkaar zat. Ik was, met andere woorden, hopeloos verdwaald.
Juist hierdoor was Minerva voor mij de juiste keuze, hier werden mijn vragen beantwoord. Op studiegebied hielp een huisgenoot mij en ’s avonds kon ik op ‘de tent’ mijn ei kwijt bij mijn club die vaak tegen dezelfde dingen opliepen als ik. Minerva pakte me bij de hand en gaf me een zetje in de goede richting maar de vereniging doet meer dan dat, het opent ook deuren.

Kiki over Huizen

Twee jaar geleden ben ik hier in Leiden gaan studeren. Toen ik in Leiden aankwam om geneeskunde te gaan studeren vanuit het verre Friesland, had ik natuurlijk een plek nodig om te gaan wonen! Dit leek een lastige opgave, omdat ik van zo ver kwam en dus niet zomaar even op en neer kon om een kamer te bekijken. Ik was een beetje zoekende naar de manier waarop ik dit moest doen. Via Minerva ben ik uiteindelijk in een huis gaan wonen waar ik het nu ontzettend naar mijn zin heb!
Zoals mijn jaarclub voelt als mijn beste vriendinnetjes, heb ik er thuis eigenlijk een hele familie bij gekregen van maar liefst elf meisjes.
We eten altijd samen op maandag (en eigenlijk de andere dagen ook). We studeren samen in de universiteitsbibliotheek, feesten samen en sporten daarna de biertjes er weer samen af in de sportschool. Wat studeren betreft is dat alleen maar fijn! Zo heb ik meisjes die dezelfde studie doen als ik en me hierbij kunnen helpen, maar halen ze me ook mijn bed uit als ik eigenlijk niet zo’n zin heb om te studeren. Zodat iedereen toch zijn studiepunten haalt. Verder is er altijd iemand thuis om je verhaal aan kwijt te kunnen na een lange dag op je faculteit of na een gezellige nacht in onze discotheek de Hifi! Er is altijd iemand die met je mee wil om ergens op een terrasje te gaan zitten tijdens mooie zomerdagen, of om te chillen op ons dakterras. Daarnaast gaan we eens per jaar op huisweekend om voor heel even Leiden te ontvluchten. Maar niet voor al te lang want als ik nu terugkijk op mijn eerste twee jaren in Leiden, kan ik alleen maar zeggen dat ze veel te snel voorbij zijn gegaan. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en dit is mede dankzij mijn huis! Ook al leek het in het begin een grote stap, ik had geen betere keuze kunnen maken!

Isabelle over Studie

Mijn naam is Isabelle de Bruïne en ik ben inmiddels alweer bijna vierdejaars student en lid bij Minerva. Ik ben in mijn eerste jaar begonnen met Geschiedenis in Leiden en lid geworden bij Minerva. Alles was nieuw: nieuwe studie, nieuwe stad, nieuw huis. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel wat huiverig was in het begin, zou dit allemaal wel goed te combineren zijn met mijn studie? Zeker omdat ik in een huis met 38 meisjes woon. In huis is er dus altijd wel wat te doen en voor je het weet ben je afgeleid. Bovendien zal ik niet ontkennen dat het eerste jaar bij Minerva af en toe druk kan zijn, bijvoorbeeld door clubvormen en feestjes.

Charles over Sport

Toen ik alweer vier jaar geleden uit België naar Nederland kwam om te gaan studeren had ik nog geen idee wat me te wachten stond. Tijdens het lopen van de EL CID-week keek ik dan ook mijn ogen uit. Het studentenleven hier in Leiden, met al haar verenigingen, verschilt heel veel van dat in België. Je kunt je voorstellen dat het mij nogal duizelde bij het zien van alle mogelijkheden. Ik koos uiteindelijk voor Minerva en heb daar geen moment spijt van gehad. Wel maakte ik mij eerst zorgen of ik nog wel zou kunnen blijven sporten zoals ik dat vroeger deed. Dit bleek een ongegronde zorg, Minerva heeft met zijn vele subverenigingen zoveel te bieden dat ik juist moeite had met kiezen!

Studie

Commissarissen Eerstejaars

Indien je moeite hebt met studeren, behoefte hebt aan tips of repetitoren? De Commissarissen Eerstejaars van de Faculteitsbesturen staan voor jullie klaar. 

Neem dus contact met ze op als je hulp nodig hebt, daar zijn ze voor!

Zij zijn bereikbaar op de volgende e-mailadressen:

rechtsgeleerdheid@lsvminerva.nl 

geesteswetenschappen@lsvminerva.nl

socialewetenschappe@lsvminerva.nl

economie@lsvminerva.nl

wisnatuurkunde@lsvminerva.nl

biomedisch@lsvminerva.nl

Ontvang je nog geen faculteitsmailing met alle ins & outs over jouw studie? Meld je dan hier aan !